Sociale zekerheid voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten{0}

In Nederland hebben we een sociaal zorgstelsel. Dat betekend dat we voor elkaar zorgen. De sterkere in de samenleving dragen de zwakkeren. Dit betekend dat mensen met een hoger salaris meer bijdragen aan de sociale premies dan de mensen met een lager salaris. Ik vertel je hierbij graag over een persoonlijke ervaring die ik heb gehad met de zwakkeren in onze samenleving.

Toen ik nog studeerde had ik een bijbaantje. Ik reed taxi in de avonden en de weekenden. Ik had al een tijdje mijn rijbewijs en ik vond rijden erg leuk, dus waarom niet. Ik haalde mijn taxi certificaat en aan de slag. Waar ik niet bij had stilgestaan was dat mijn taxi bedrijf zich specialiseerde in geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Ik had helemaal geen ervaring met deze mensen en was eerlijk gezegd best nerveus.

Op de eerste dag leerde ik om rolstoelen vast te zetten in de taxibus. En toen was ik klaar om mijn eerste “klanten” op te pikken. Het bleek uiteindelijk een ontzettend waardevolle ervaring die ik tot op de dag van vandaag met mij meedraag. De dankbaarheid van de mensen voor de zorg die zij van de staat mochten ontvangen was erg groot, en ik was blij dat ik daarbij mocht helpen. Verstandelijk gehandicapten bleken daarbij helemaal niet zo eng en zijn, niet heel verrassend, net mensen zoals jij en ik.

taxi, sociaal, vastzetten

(Visited 69 times, 1 visits today)